Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prázdninové čtení nejen pro ženy - střevíce

Miluji od dětství boty. Protože dámské boty mají více možných variant a móda mě zajímá, miluji především boty dámské. 

Myslím, že je  v dnešní době nejvyší čas něco o botách říct. Není většího modního diktátu než jsou boty. Oni už jsou totiž málo kdy elegantní a jiné se nedají koupit. K této mizérii se přidaly tzv. Daychmanky nebo prostě trhovky z vietnamských stánků. Z jedněch bolí nohy ty druhé nic nevydrží.
Mizerie bot začala v letech sedmdesátých a já tehdy myslel, že jde o módní vlnu která pomine. Jenže nepominula a od té doby zaneřádila módu bot tak, až ji zničila. Módní návrháře bot řadím vedle rasistů ke kategorii lidí které nenávidím, i když považuji nenávist za ten nejhorší program. S rasisty mají mnoho společného, protože jako oni se považují  neoprávněně za výlučné osoby, ačkoli mají primitivní demagogickou ideologii spočívající v tom, že co se líbí jim se musí líbit všem.
Začalo to rockovými zpěváky a první byl myslím božský Elvis, který přišel s těmi několika centimetrovými podrážkami. Tomu bych to ale odpustil, protože byl opravdu výjmečný. Další po něm ho kopírovali i s těmi podrážkami. Potom přišla doba koncertů s masovým hysterickým publikem a modní návrháři kopírovali vše, co se na jevištích  před kvílejícími davy objevilo. Zůstaňme ale u bot.
 Lidé se začali obouvat do kopyt a bylo jim úplně jedno jak vypadali. V sedmdesátých a osmdesátých letech zkončila móda elegantních bot. A protože zmizely elegantní boty, přestali se lidé i elegantně oblékat a dnes nosí skoro ke všemu drahé tenisky, pokud na ně ovšem mají. Modní navrháři diktují samozřejmě i barvy. Manželce někdo ukradl žluté střevíce. Už dva roky podobné shání ale marně. Žlutá u dámských bot přestala existovat, takže nemůže nosit šaty, ve kterých je více žluté barvy,  protože k této barvě se hodí málokterá jiná a manželka nehraje hokej za Švédsko, aby si vzala ke žlutým šatům nebo kalhotám modré boty. Zajímavé je, jak se nemají rády žlutá s bílou i když by se mohlo zdát, že to jsou sestry. Pravda ale je, že sestry si v módě málo kdy rozumí a kradou si jedna druhé  bílé blůzy,punčochy, někdy spodní prádlo a často černé boty, když mají stejné číslo.
Osmdesátá léta nepřežila skoro žádná italská menší továrna na boty. Když si dříve někdo přehodil nohu přes nohu na kterých měl italské boty, tak to bylo něco, jako dnes vyndat z kapsy zlatý Appletelefon, nebo nějaký ještě dražší, asi tak za dva tisíce euro nebo více, co umí možná už komunikovat s  astronauty na oběžné dráze země a má už připravenou aplikaci na auta bez volantu.
Do výkladních skříní s botama jsem přestal už před mnoha léty nakukovat, kdy jsem ještě bláhově věřil, že módní návrháři dostanou konečně rozum. Ale je to čím dál tím horší. V pánské módě  začali dokonce zvedat dole špičky u bot, asi proto, aby mužům vylepšili potenční siluetu, kterou vlivem přibývajícího stresu ztrácí. 
Dámské boty se zase ukotvují špalky podpatků, aby se na nich ženy nemohli otáčet jako dříve, což je zase ke škodě jejich často fantastiského spodního prádla,  které je vidět až potom, co ty špalky s řachnutím odhodí. Ale i potom ležící opuštěné na zemi dráždí muže asi tolik, jako dámské kolo s ozubenými kolečky a přehazovačkou vpředu i vzadu.
Já si teď často pouštím všechny díly Páteho, abych se mohl kochat tím, , jak chodily ti mafiáni, převážně Italové, dříve pěkně oblékaní. K ženě patří sukně a střevíce, né boty a k muži kšandy a kalhoty s vysokým pasem. At si říká kdo chce co chce, v tom se nedá dámská a pánská móda přebít.Samozřejmě látka musí být kvalitní. Ale to je dnes jako si  chtít jít koupit mouku do větrného mlýna. Oni už pomalu nejsou obchody s pánskou nebo dámskou módou kde mají všechno. V nákupních centrech mají dnes všechno a nic. Do módy, nejen bot, se pomalu a jistě začal vkrádat maoismus. 
Za elegantní ženy se dnes vydávají takové, co mají kalhoty jako trubičky podobné těm hořickým a k nim jehlové podpadky, což v celku přípomíná plameňáka bez vody. Muži potom vedle nich vypadají beze změny už tradičně jako strýc Karel ve filmu ,, Dnes jako včera,, který se teprve bude točit, až na něj budou peníze.
Ale všechno to má jednu úžasnou výhodu. Kdo se dokáže ještě dnes vkusně a elegantně obléknout, hlavně podtrhnout to těmi správnými střevíci a pánskými botami italského střihu, dostane se mu i v Česku zmatené pozornosti a možná i úsměvu kde by to nejméně čekal. Třeba na pohotovosti v neděli u zubaře.

Prázdninové čtení nejen pro ženy vždy v neděli ve stejný čas.       
 
         

Autor: Jan Hulik | neděle 19.8.2018 10:00 | karma článku: 10,19 | přečteno: 280x
  • Další články autora

Jan Hulik

,,děti neberem"

,,Pane doktore moc Vás prosím, jestli by jste se mohl podívat mým dětem na zoubky,, řekla mi paní z Kaplice do telefonu. Šel jsem kolem sestřičky Elišky, když řešila problém maminky dvou a tříletého dítěte,

4.12.2023 v 9:00 | Karma: 20,81 | Přečteno: 894x | Diskuse| Ona

Jan Hulik

ČT-24 pátek, 06.10. Devadesátka ve 20:07 ,,O zubech a Červené Karkulce.“

Všichni známe tu pohádku. Nejsou zubaři. Nejsou už dlouho a nikdo neví proč. Je to jako s těmi černými dírami v naší galaxii nebo pánem Bohem na nebi, který je nebo není, podle toho, kdo na co věří.

9.10.2023 v 19:40 | Karma: 21,85 | Přečteno: 612x | Diskuse| Ona

Jan Hulik

Jindřišky punčochy

Punčochy nejsou výlučně ženská část odívání jako podprsenka, ale beze sporu jsou sexy, i když běžně k vidění jsou jen částečně. Zajímavé je, že punčochy přivedli do módy muži.

12.1.2023 v 12:42 | Karma: 10,83 | Přečteno: 450x | Diskuse| Ona

Jan Hulik

Potkali se u Kolína

Stalo se tak 12.12.2022 v týdeníku Respekt. Samotní tvůrci obálky jmenovaného časopisu si jistě neuvědomili, jaký se jim povedl v den vydání mnohovýznamový legrační a zároveň ironický obrázek

9.1.2023 v 14:26 | Karma: 12,11 | Přečteno: 399x | Diskuse| Ona

Jan Hulik

O Maturitě dříve a nyní

Kdy jsem si v emigraci po čtyřicítce uvědomil, že jsem vlastně studoval jen ve snaze vyrovnat se svému staršímu bratrovi, kterému jako chlapci se samými jedničkami matka nadržovala

23.9.2022 v 10:59 | Karma: 12,25 | Přečteno: 481x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2088x
Autor se narodil dva roky po válce (té druhé) v Kolíně v rodině podnikatele, který se neskrýval se svým antikomunismem a odporem k idiotskému socialismu.Na rozdíl od většiny svých vrstevníků byl přes rádio Svobodná Evropa, které jeho otec každý den poslouchal, od útlého mládí pravdivě informován o událostech ve světě.Svého mimořádně jazykově nadaného otce si moc neužil, protože ten byl od jeho 8 let 10 let komunisty žalářován. Zcela logicky po okupaci v roce 68 autor emigroval do Německa kde vystudoval obor zubního lékařství a prožil většinu života. V Mnichově se setkává na přípravě ke studiu s Karlem Krylem, kterého několikrát navštěvuje při vysílání v rádiu a vzpomíná při tom na svého otce.Autor se charakterizuje obdivem k lidem, kteří dokázali jít vizionářsky proti proudu. Například takovým, jako je dnešní německá kancléřka Angela Merkelová.

Můj email je dr.hulik@gmail.com

Seznam rubrik