Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příhoda

auto stálo delší dobu na prudkém slunci a když jsem chtěl odjet, byl volant tak rozpálený,že jsem se ho nemohl dotknout. Polil jsem ho zbytkem minerálky o odjel k blízké pumpě, kde jsem namočil hadr a volant ochladil. 

Pumpa byla Benzina, kde prodávají párky. Protože jsem skoro celý den nejedl, jeden jsem si koupil. Když jsem přišel zpátky k autu, nevěřil jsem svým očím a přál si, aby to auto nebylo moje. Přední levé kolo bylo úplně přázdné. Naštěstí jsem stál u stojanu, kde se nečepovalo, protože jsem benzin nepotřebovaj a tak jsem nikomu nepřekážel.

Prázdné kolo u auta, zvláště když stoji na vydlážděném pozemku není v podstatě žádné téma. Jenže já byl pět neděl po operaci srdce a měl hrudní koš ztažený drátem. Vyměnit kolo u auta bylo tedy pro mě naprosto vyloučené.

Za mého dětství měla každá benzínové pumpa i autodílnu. V Kolíně třeba vedle hospodářské školy šikmo naproti klášteru měl takovou pumpu pan Černý a jeho bratr tam opravoval i kola.S tátou se znal a říkal mu pane továrníku, ačkoli táta žádnou továrnu neměl. Někdy říkali neznámí lidé tatovi vzhledem k jeho nenucenému chování a zlatým brýlím i pane doktore, ale doktorem také nebyl, protože měl jen obchodní školu. Táta byl v Kolíně velmi oblíben. Byli jsme tam jednou z nejstarších rodin, dříve od sedmnáctého století rybáři na Labi u čehož jedna ,,větev" rodu zůstala do doby, než ryby zásluhou bolševické péče o přírodu nezačali všechny v Labi plavat břichem vzhůru a skutečnost, že v Labi plavali i lososi se stala neuvěřitelnou pohádkou.

Autodílny u benzínových pump jako je tomu i dnes ještě často v Americe se stalo u nás také pohádkou. Na každém rohu dnes potkat ochotného řemeslníka čehokoli se stalo také pohádkou. Dnes vám nikde neopraví ani deštník a někdy je problém zkrátit kalhoty, který já díky paní Mistrové ve Volarech naštěstí nemám.

Auto bylo pojištěné a někam zavolat, aby někdo přijel mi vyměnit kolo by asi nebyl problém. Bylo by to ale asi tak na jednu hodinu. Mnohem kratší by mohlo být mít vedle sebe hezkou ženu a někam se jít skovat. Jenže takovou já už delší dobu také nemám. Jedna stála ale na parkovišti opodál a se smíchem si povídala se dvěma kluky ve stejném věku vedle auta, se kterým přijeli. V tom okamžiku mě napadlo, že mám u sebe menší obnos v Eurech a že by se Eura klukům v Prachaticích blízko hranic mohla hodit. Šel jsem tedy k nim, a nabídl jim 20 Euro za výměnu kola a ukázal přitom na podlouhlou náplast na hrudi rozepnutého trička. Kluci se na sebe podívali a řekli: ,,Jo, to mi vám pane rádi uděláme." Trochu to bouchlo jak mi spadl kámen z toho opraveného srdce a mě nezbylo, než se rychle omluvil té slečně, že jsem ji připravil o společnost.

Kluci si sami vyndali reservu i hever , pustili se s chutí do práce a já šel koupit slečně perlivou minerálku. Než jsem se vrátil, stál už jeden na klice klíče ale nešlo to. On měl jen takových sedmdesát kilo a tak řekl tomu druhému, který mu chystal reservu a měl těch kilo podstatně více, aby to zkusil on. Tomu ta páka, když si na ní stoupl udělala poslušně rup a letěla dolů. Tak se to opakovalo u všech šroubů kola. Všechno ostatní už byla hračka. Já si jen pomyslel, že bych i jako zdravý dvaasedmdesátník neměl sám vůbec žádnou šanci. Klukům ta ,,operace" trvala asi deset minut. Když bylo vše hotovo hrozně jsem jim děkoval a podával těch 20 Euro. Jenže oni si je nevzali, aniž by se ne sebe podívali. Nevzali si v tom vedru ani tu jedinou českou stovku na pivo, kterou jsem u sebe měl. Řekli jen, nechte si to později dotáhnout a byli pryč. Samozřejmě před tím po sobě všechno uklidili do kufru auta. Koukal jsem s otevřenou pusou za nimi.

Když jsem přijel na silvestra 1989 poprvé po dvaceti letech do Čech, byl jsem ohromen v Plzni černými baráky a málem jsem brečel. V Praze jsem byl zase šokován běžnou neochotou a lhostejností prodavaček a neuctivostí v restauracích. Podle oblečení na mě chtěli mnozí k výměně marky. Od té doby se mnohé změnilo.

Po výměně kola a pomoci nemocnému člověku, za kterou si ochotní kluci nevzali ani korunu jsem se trochu zastyděl. ,,Co ty si člověče ještě pořád o těch svých soukmenovcích myslíš ? "

S hlavou skloněnou k zemi jsem si sedl do auta a ocitl se v tramvaji s panem učitelem Tkalounem a slyším ho říkat.,,Tak si tak myslím Trávníčku, jestli mě pustíš sednout".

Možná, že jeden z těch ochotných kluků v Prachaticích byl právě ten puberťák Trávníček.

Autor: Jan Hulik | středa 10.7.2019 10:00 | karma článku: 20,26 | přečteno: 605x
  • Další články autora

Jan Hulik

,,děti neberem"

,,Pane doktore moc Vás prosím, jestli by jste se mohl podívat mým dětem na zoubky,, řekla mi paní z Kaplice do telefonu. Šel jsem kolem sestřičky Elišky, když řešila problém maminky dvou a tříletého dítěte,

4.12.2023 v 9:00 | Karma: 20,81 | Přečteno: 894x | Diskuse| Ona

Jan Hulik

ČT-24 pátek, 06.10. Devadesátka ve 20:07 ,,O zubech a Červené Karkulce.“

Všichni známe tu pohádku. Nejsou zubaři. Nejsou už dlouho a nikdo neví proč. Je to jako s těmi černými dírami v naší galaxii nebo pánem Bohem na nebi, který je nebo není, podle toho, kdo na co věří.

9.10.2023 v 19:40 | Karma: 21,85 | Přečteno: 612x | Diskuse| Ona

Jan Hulik

Jindřišky punčochy

Punčochy nejsou výlučně ženská část odívání jako podprsenka, ale beze sporu jsou sexy, i když běžně k vidění jsou jen částečně. Zajímavé je, že punčochy přivedli do módy muži.

12.1.2023 v 12:42 | Karma: 10,83 | Přečteno: 450x | Diskuse| Ona

Jan Hulik

Potkali se u Kolína

Stalo se tak 12.12.2022 v týdeníku Respekt. Samotní tvůrci obálky jmenovaného časopisu si jistě neuvědomili, jaký se jim povedl v den vydání mnohovýznamový legrační a zároveň ironický obrázek

9.1.2023 v 14:26 | Karma: 12,11 | Přečteno: 399x | Diskuse| Ona

Jan Hulik

O Maturitě dříve a nyní

Kdy jsem si v emigraci po čtyřicítce uvědomil, že jsem vlastně studoval jen ve snaze vyrovnat se svému staršímu bratrovi, kterému jako chlapci se samými jedničkami matka nadržovala

23.9.2022 v 10:59 | Karma: 12,25 | Přečteno: 481x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2088x
Autor se narodil dva roky po válce (té druhé) v Kolíně v rodině podnikatele, který se neskrýval se svým antikomunismem a odporem k idiotskému socialismu.Na rozdíl od většiny svých vrstevníků byl přes rádio Svobodná Evropa, které jeho otec každý den poslouchal, od útlého mládí pravdivě informován o událostech ve světě.Svého mimořádně jazykově nadaného otce si moc neužil, protože ten byl od jeho 8 let 10 let komunisty žalářován. Zcela logicky po okupaci v roce 68 autor emigroval do Německa kde vystudoval obor zubního lékařství a prožil většinu života. V Mnichově se setkává na přípravě ke studiu s Karlem Krylem, kterého několikrát navštěvuje při vysílání v rádiu a vzpomíná při tom na svého otce.Autor se charakterizuje obdivem k lidem, kteří dokázali jít vizionářsky proti proudu. Například takovým, jako je dnešní německá kancléřka Angela Merkelová.

Můj email je dr.hulik@gmail.com

Seznam rubrik