Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Druhý list z deníku rekonvalescenta po operaci srdce.

Vlastně mě jen o vlásek minul ten konec a dostal jsem tedy ještě jednou novou šanci bez velkého nebezpečí, že by se to mohlo vrátit, 

jako je to u té druhé nemoci, na kterou lidé nejvíce umírají, ačkoli se dnes ví docela přesně, že lidská ,,mašinka“ a všechny její součástky jsou konstruhovány na 120 let, kteréhož to věku se dnes dožívají lidé jen naprosto ojediněle. Světový průměr je bohužel pouhých sedmdesát let, což je dost, ale žádný zázrak.

To vše je důvodem k tomu se zamyslet a ptát, proč tomu tak je, jak se to stalo u mě, proč se tak stalo a proč se nestalo to, co se mohlo stát?

Arteriosklerose je v podstatě zákeřná nemoc, jako každá, která nemá čidla na bolest a tedy nemá ani kostel se zvonicí, která by zvonila k posezení a napomenutí, až když už je pozdě a stoupá kouř. A protože nenosíme s sebou oltář, jen někdy příručky, které nečteme, nebo jen zběžně, protože se týkají těch ostatních a nikoli nás, takže nějaká starobylá přikázání nás moc nezajímají a bereme je jako kázání mudrců, kteří stejně moc nevěděli. Jenže oni věděli, jen neznali detaily. Kdo nevěděl vůbec nic po celá staletí a ubližoval tím lidem, byli kněží v Evropě i jinde ve středověku.  

01.07.2019

Když jsem se probudil, ty holky už tam nebyly a já je měl totálně popletené. Lída, Dáša a Ludmila se smály, ale také mi ve snu hrozily. Hanka,Dana a Lenka to byly andělky a pořád mi něco chtěly urovnávat. Začáteční písmena svých jmen měli napsáno tam, kam se chlapi nejraději dívají, ale nějak učeně a anglicky :

LDL - Low Density Lipoprotein 

HDL - High Density Lipoprotein

Než jsem to začal luštit, abych zjistil, proč mi Lída s Dášou a Ludmilou ve snu i hrozily, chtěl jsem se nasnídat. Mněl jsem na všelicos chuť, ale jakmile jsem vzal něco k jídlu do ruky, jako by mi to někdo posypal popelem. A tak bylo jen kafe se stévií, ale všechno jsem přesladil, protože stevie je stokrát sladší než cukr. Musím se to s ní naučit. Nejvíce jsem začal nenávidět uzeniny a ke ,,Grobianovi,, chodím jen na polévky, naštěstí je mají každý den čerstvě uvařené a moc dobré. Potom jen pomerančový džus, pěkně studený. V poledne měli ale hotovku, segedínský guláš a já na něj dostal velkou chuť. Knedle, hned vedle na talířku na zvláštní přání byly jen čtyři. A já je  snědl všechny i když omáčku jen ze 2 třetin, ale potom nastal problém, jak se dostat domů, do postele. Já se totiž přejedl. Za půl hodiny jsem to ale dokázal. Byly dvě hodiny. Usnul jsem jako špalek a probudil se v 5 hodin. Sliboval jsem si, že už nebudu nikdy nic jíst.

Všechno je nějak zpřeházené. Nemám hlad a najednou ho zase mám. Chce se mi čůrat, ale najednou už zase nechce. Jen ta stolice je způsobná. Ona vychovaně nejdříve zaťuká, potom se zeptá jestli může, nikam se netlačí a čeká až bude pohodlíčko. Teprve potom ,,vykročí“ a dělá jablíčka se šťopkou jedna radost, že ani papíru není skoro třeba.

Ta jména těch holek byla, jak čtenář jistě uhádl, ,,oslími můstky“ k lepšímu zapamatování, nebo jen jakousi dekorací. O tolika holkách najednou se mi samozřejmě nikdy nezdálo.

LDL a HDL jsou cholesteriny, které organismus potřebuje, umí si je i vyrobit, ale když je jich moc, tak dokáží ucpat řečiště jako bobři řeku.

Cholesteriny jsou stavebním materiálem pro ,,kanalizaci“ organismu i četou na očistu těch kanálů. Ty, co někdy ukládají kam nemají vede Lída a ty hodné a pořádné zase Hanka.

Jenže práci jim stěžujeme nejvíce my sami, když se o ty své ,,mašinky“ staráme tak, jako se starali bolševici o památky své vlastní vlasti v minulosti.

I já mohu podat svědectví. Sice jsem nekouřil, nebo jen svátečně, ale do ledničky jsem se chodil často v noci dívat jako dříve do kina na nepřístupné filmy. Vždy jsem dával pozor, aby uvaděčka (manželka) už tvrdě spala a potom se s ní ráno divil, že to neb ono k vaření druhý den chybělo.  Kupříkladu uzené na šunkafleky.

Ale nikoli za všechno si můžeme sami. K tomu jeden, sice ojedinělý ale přesvědčivý důkaz za všechny. Píší o něm dva texaští lékaři dr. Brown a dr.Goldstein.

V září roku 1983 byla na universitní kliniku v Dalasu přivezena šestiletá dívka, u které bylo již ve  věku 3 měsíců (!) pozorováno zvětšení vnitřních orgánů vinou zvýšeného ukládání tuků. Při příchodu do nemocnice měla extrémně vysokou společnou hladinu HDL + LDL - 1 225mg/dl. Holčička měla prudce se zhoršující anginu pectoris a srdeční infarkt. Lékaři se okamžitě rozhodli k bypass operaci. V prosinci téhož roku dostala holčička ale znovu anginu pectoris ( angina = zůžení, známe z krku ) a činnost jejího srdce se stále zhoršovala. V únoru následujícího roku se lékaři rozhodli k riskantní současné (!) transplantaci srdce i jater. Tato operace trvala neuvěřitelných 16 hodin! Po několika málo dnech byla hladina HDL/LHD už jen 200 mg/dl(!). Holčička, dnes dospělá žena, je tu s námi dodnes. To umíme už dnes, vlastně včera (pardon,já nikoli). Umí si někdo představit, co budeme umět za sto let? Já osobně si myslím, že bychom mohli být skoro nesmrtelní. Ale ty problémy potom !?

K večeři přeci ten den ještě něco bylo. Zase zavináč.

Autor čerpal z knížky ,,Cholesterin – podceňované risiko“ nakladatelství Gesundheit in Wort und Bild von Helga Vollmer M. A. a Prof.Dr.med.H.-U.Klör

Autor: Jan Hulik | neděle 14.7.2019 10:00 | karma článku: 10,52 | přečteno: 412x
  • Další články autora

Jan Hulik

,,děti neberem"

,,Pane doktore moc Vás prosím, jestli by jste se mohl podívat mým dětem na zoubky,, řekla mi paní z Kaplice do telefonu. Šel jsem kolem sestřičky Elišky, když řešila problém maminky dvou a tříletého dítěte,

4.12.2023 v 9:00 | Karma: 20,81 | Přečteno: 894x | Diskuse| Ona

Jan Hulik

ČT-24 pátek, 06.10. Devadesátka ve 20:07 ,,O zubech a Červené Karkulce.“

Všichni známe tu pohádku. Nejsou zubaři. Nejsou už dlouho a nikdo neví proč. Je to jako s těmi černými dírami v naší galaxii nebo pánem Bohem na nebi, který je nebo není, podle toho, kdo na co věří.

9.10.2023 v 19:40 | Karma: 21,85 | Přečteno: 612x | Diskuse| Ona

Jan Hulik

Jindřišky punčochy

Punčochy nejsou výlučně ženská část odívání jako podprsenka, ale beze sporu jsou sexy, i když běžně k vidění jsou jen částečně. Zajímavé je, že punčochy přivedli do módy muži.

12.1.2023 v 12:42 | Karma: 10,83 | Přečteno: 450x | Diskuse| Ona

Jan Hulik

Potkali se u Kolína

Stalo se tak 12.12.2022 v týdeníku Respekt. Samotní tvůrci obálky jmenovaného časopisu si jistě neuvědomili, jaký se jim povedl v den vydání mnohovýznamový legrační a zároveň ironický obrázek

9.1.2023 v 14:26 | Karma: 12,11 | Přečteno: 399x | Diskuse| Ona

Jan Hulik

O Maturitě dříve a nyní

Kdy jsem si v emigraci po čtyřicítce uvědomil, že jsem vlastně studoval jen ve snaze vyrovnat se svému staršímu bratrovi, kterému jako chlapci se samými jedničkami matka nadržovala

23.9.2022 v 10:59 | Karma: 12,25 | Přečteno: 481x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2088x
Autor se narodil dva roky po válce (té druhé) v Kolíně v rodině podnikatele, který se neskrýval se svým antikomunismem a odporem k idiotskému socialismu.Na rozdíl od většiny svých vrstevníků byl přes rádio Svobodná Evropa, které jeho otec každý den poslouchal, od útlého mládí pravdivě informován o událostech ve světě.Svého mimořádně jazykově nadaného otce si moc neužil, protože ten byl od jeho 8 let 10 let komunisty žalářován. Zcela logicky po okupaci v roce 68 autor emigroval do Německa kde vystudoval obor zubního lékařství a prožil většinu života. V Mnichově se setkává na přípravě ke studiu s Karlem Krylem, kterého několikrát navštěvuje při vysílání v rádiu a vzpomíná při tom na svého otce.Autor se charakterizuje obdivem k lidem, kteří dokázali jít vizionářsky proti proudu. Například takovým, jako je dnešní německá kancléřka Angela Merkelová.

Můj email je dr.hulik@gmail.com

Seznam rubrik