Šestý list z deníku rekonvalescenta po operaci srdce.

4. 08. 2019 10:00:00
Když jsem dělal na universitě v Tübingenu zkoušku z biochemie, tak jsem ,,jel“ jako kolovrátek, protože jsem měl vše ,,navrčené" z mojí nejmilovanější učebnice a to byla ,,Chemie života" od Jiřího Fialy.

Jediná česká učebnice, kterou jsem v Německu použil, protože byla genialně polopaticky a vlídně napsaná. Takových je málo. Byla to také jediná zkouška, na kterou jsem se vyloženě těšil. Znal jsem ji zpaměti.

Pan profesor nejdříve kýval souhlasně ke všemu, co jsem povídal hlavou, ale potom přestal hlavou kývat a jen poslouchal a najednou povídá: ,,Stop. Odkud to máte ?“ ,,Jak prosím pane profesore?“ ,,No, co tady povídáte, odkud to máte“ zeptal se znovu pan profesor. Viděl jsem, že se nezlobí, ale koukal na mně jako kdybych přišel v pumkách a placaté čepici, co se nosilo po válce. Řekl jsem mu po pravdě, že jsem se učil z jedné české učebnice, kterou mám rád. ,,A ze kterého roku je ta učebnice,“ ptal se dál pan profesor. ,,Já nevím, asi z konce pedesátách let,“ odpověděl jsem nejistě. Při zkoušce se psal rok 1979. ,,Je to špatně pane profesore?“ zeptal jsem se rozechvěle. ,,Není, jen ty názvy jsou poněkud zastaralé, tak pokračujte,“ řekl profesor a já zase spustil ten kolovrátek. Nakonec to panu profesorovi stačilo, dokonce jsem měl dojem, že ho to i pobavilo. Kluci ze skupiny to slyšeli jinak něž se učili a mysleli si, že mě vyhodí . Jenže on mi dal dvojku a oni dostali trojky. Mně jenom řekl, abych k tomu přidal ty modernější názvy, ale jinak že není problém. Kluci jen kouleli očima a potom mi nějaký čas říkali ten učenej od Karlova mostu. Mně to nevadilo, protože já jim v duchu říkal ti pitomci od Nekáru, protože Tübingenem protéká řeka Nekar.

Triglyceridy jsou pěkný potvory. Jsou to tři tukové kyseliny, které spojuje glycerin v jeden celek. Je to v podstatě ten špek, který všichni nenávidíme a proti kterému většina lidí bojuje. Jedni běhají, jiní plavou, třetí nic nejedí, aby krátce na to jedli za tři a ti čtvrtí jsou stále na pokraji infarktu. K těm jsem patřil i já a byla doba, kdy jsem měl krátce i třicet a více přes. Ke všemu jsem měl hezkou mladou ženu, která říkala, že jí to nevadí, že mě má ráda takového, jaký jsem. Tak od takové manželky je nejlépe utéci. Ale už jste viděli někoho, kdo utíká před tím nejhezčím na světě?

Ty zatracené triglyceridy jsou právě tam, co nám nejvíce chutná. Pěkně prorostá šunka, smetana, šlehačka, ty nejlepší, protože nejtučnější sýry, ty nejlepší salámy, podle libosti lze dále doplnit. A teď dvě největší pecky. Játra jsou fabrika, která je ještě z cukru, mouky, tedy chleba, rohlíků a těstovin vyrábí. Ta pecka druhá je to, že alkohol všechno to dobré, co jsme snědli a nedokázali si říci dost, ještě vynásobí. Takže když si dáme něco hodně tučného, abychom nebyli hned opilý, třeba to koleno, nebo kachnu s knedlíky, tak to je jako když raketa odhodí první stupeň od vypáleného paliva a alkoholem se zapne stupeň druhý a třetí. Děje-li se tak často, nemusí být z oběžné dráhy zpátky na zem návratu. Já jsem se díky umění lékařů v Budějovicích vrátil. To ale nemusí znamenat, že když mi zgenerálkovali motor, že ta kára bude jezdit zase jako nová, protože nikdo neví, jak jsou nebo nejsou zpuchřelé ostatní hadičky někde jinde, třeba v hlavě. Mám pokračovat? Raději nikoli. Chci říci, že návrat ke každodennímu svátečnímu jídelnímu stolu není možný a já dnes upřímně lituji, že jsem to nechal dojít tak daleko. Proto píši tento deník rekonvalescenta. Smutné je, jak pro ty triglyceridy tak i pro mne, že si je organismus dokáže vyrábět sám, protože jsou potřebné, ale jejich nadprodukce může být dědičná a já věděl, že otec měl arteriosklerózu také. K tomu jsem vystudovaný lékař, a jak na začátku tohoto blogu napsáno, ,,Chemie života“ od Fialy byla moje zamilovaná knížka a na zkoušku z tohoto oboru jsem se těšil. Ale netěšili jsme se všichni, když jsme se zamilovali, ženily a vdávali se, a neslibovali jsme si věrnost a nepřáli si pro svoje děti jen to nejlepší? Ale mohu jít ještě dál. Dokázali jsme si tu radost ze svobody a opravdové demokracie ohlídat. Myslím, že zrovna tak málo, jako já to svoje zdraví.

Jistě si zase dám tu kachnu, ale budu si teď pomatovat, kdy byla naposled. Některé věci si ale už nedám. Ale to je čistě moje věc o které nebudu psát.

A k večeři dnes už také nic nebude. Jen jablko. Ale velké a to nejlepší s tou nálepkou ,,Pink Lady.“

Autor: Jan Hulik | neděle 4.8.2019 10:00 | karma článku: 11.33 | přečteno: 241x

Další články blogera

Jan Hulik

,,děti neberem"

,,Pane doktore moc Vás prosím, jestli by jste se mohl podívat mým dětem na zoubky,, řekla mi paní z Kaplice do telefonu. Šel jsem kolem sestřičky Elišky, když řešila problém maminky dvou a tříletého dítěte,

4.12.2023 v 9:00 | Karma článku: 20.81 | Přečteno: 876 | Diskuse

Jan Hulik

ČT-24 pátek, 06.10. Devadesátka ve 20:07 ,,O zubech a Červené Karkulce.“

Všichni známe tu pohádku. Nejsou zubaři. Nejsou už dlouho a nikdo neví proč. Je to jako s těmi černými dírami v naší galaxii nebo pánem Bohem na nebi, který je nebo není, podle toho, kdo na co věří.

9.10.2023 v 19:40 | Karma článku: 21.85 | Přečteno: 604 | Diskuse

Jan Hulik

Jindřišky punčochy

Punčochy nejsou výlučně ženská část odívání jako podprsenka, ale beze sporu jsou sexy, i když běžně k vidění jsou jen částečně. Zajímavé je, že punčochy přivedli do módy muži.

12.1.2023 v 12:42 | Karma článku: 10.83 | Přečteno: 447 | Diskuse

Jan Hulik

Potkali se u Kolína

Stalo se tak 12.12.2022 v týdeníku Respekt. Samotní tvůrci obálky jmenovaného časopisu si jistě neuvědomili, jaký se jim povedl v den vydání mnohovýznamový legrační a zároveň ironický obrázek

9.1.2023 v 14:26 | Karma článku: 11.73 | Přečteno: 398 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXI.

Už měsíc mám nový vztah. "Randíme" denně mimo víkendů, ačkoli přiznávám, že myšlenky na něj mne neopouští ani o nich.

28.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 6.45 | Přečteno: 129 |

Ivana Dianová

Billa šok

Billu navštěvuju docela často, mám ji totiž co by kamenem dohodil. Mám vůči ní spoustu výhrad, ale jít s plnými taškami pět minut, nebo jet několik stanic je dost rozdíl, což u mne hraje zásadní roli. Dnes jsem tam utrpěla šok.

26.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 40.72 | Přečteno: 8710 | Diskuse

Lenka Prokopová

Oslava narozenin

V dávné době mého mládí se slavily narozeniny s dortem, svíčkami, babičkami, dědečky, strýčky a pratetami z třetího kolena. V dnešní době se slaví narozeninová párty hlavně s dalšími dětičkami.

25.3.2024 v 22:12 | Karma článku: 18.43 | Přečteno: 424 | Diskuse

Ivana Dianová

Utržená ze řetězu

Použila jsem samozřejmě nadsázku, ale musím se přiznat, že utrženě si kapku skutečně začínám připadat. Hledám, ba slídím, sháním, toužím a těším se. Strašně!

25.3.2024 v 20:38 | Karma článku: 24.06 | Přečteno: 664 | Diskuse

Helena Opršalová

Fixovaný zlobílek

Sedím sama v koutu restaurace. Manžel právě odlezl i s talířem a někde mezi barem a záchody se snaží nakrmit zdrhající dítě.

25.3.2024 v 14:09 | Karma článku: 12.37 | Přečteno: 578 | Diskuse
Počet článků 86 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 511

Autor se narodil dva roky po válce (té druhé) v Kolíně v rodině podnikatele, který se neskrýval se svým antikomunismem a odporem k idiotskému socialismu.Na rozdíl od většiny svých vrstevníků byl přes rádio Svobodná Evropa, které jeho otec každý den poslouchal, od útlého mládí pravdivě informován o událostech ve světě.Svého mimořádně jazykově nadaného otce si moc neužil, protože ten byl od jeho 8 let 10 let komunisty žalářován. Zcela logicky po okupaci v roce 68 autor emigroval do Německa kde vystudoval obor zubního lékařství a prožil většinu života. V Mnichově se setkává na přípravě ke studiu s Karlem Krylem, kterého několikrát navštěvuje při vysílání v rádiu a vzpomíná při tom na svého otce.Autor se charakterizuje obdivem k lidem, kteří dokázali jít vizionářsky proti proudu. Například takovým, jako je dnešní německá kancléřka Angela Merkelová.

Můj email je dr.hulik@gmail.com

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...