Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zdravý nemocný, desátý a poslední list z deníku rekonvalescenta po operaci srdce.

Zdravý nebo nemocný, to asi není  ta správná otázka na závěr mého deníku rekonvalescenta po operaci srdce. Nechtěl bych totiž vypadat  jako hypochondr Argon,

hlavní postava Molierovi známé hry.  Moliere sám moc velký hypochonder ale nebyl  i když postavu Argona sám hrál, protože na závěr  čtvrtého představení své hry na jevišti umírá na chrlení krve. On sám měl chudák tuberkulosu.

Já  ale opravdu nevím, jestli jsem už úplně zdravý nebo přeci jen trochu ještě nemocný, hlavně proto, protože musím polykat stále prášky, které mě berou, jak si myslím, tu správnou chuť k jídlu. Ale kdyby měli být všichni lidé, kteří si berou občas nějaký prášek nemocní, tak by úplně zdravý nebyl asi nikdo. Jenže já budu muset nějaké prášky brát už pořád a tak se asi úplně zdravý už asi nebudu cítit nikdy. Ale to také není k zahození, protože oproti ženám je nakonec  hypochondrem každý pořádný chlap. Ženy s horečkou 38 i více dokáží obstarat celou domácnost a ještě někdy jít do práce, nebo  vyvenčit psa. Mužskej s horečkou 38 by naproti tomu každé zvíře nechal nejraději chcípnout  a k tomu si na stropě maluje ještě sám svůj vlastní pohřeb.

Ale oni i ti co všechno vydrželi a bolesti se nebáli občas něco spolkli nebo si i píchli, aby potom mohli tři dny a tři noci tancovat. Nebo snad někdo věří  tomu, že ten Vinnetou byl takový hrdina, jak si ho ten Karel May vymyslel ? Podle mne byli větší hrdinové. Třeba ten, jak se jmenoval, Meresjev. Ten měl dřevěný nohy, lítal a střílel Němce. Pravda, to byl sovětský člověk. Ale i náš, český člověk, Josef Švejk měl oteklá kolena, nemohl také jaksepatří chodit a  nechal se ve vozíku tlačit ku Bělehradu, aby mohl střílet Srby za to, že nám zabili Ferdinanda.

Když se ohlédnu zpět, tak ta bilance není vlastně tak špatná. K paní doktorce jsem šel s tím, že mám menší zápal plic a přitom jsem měl  jen trošku přiškrcené srdce. No a co ? Přiškrtit nevěrnou manželku žádné velké násilí dříve také nebylo. Takový zápal plic není žádná legrace. To ví každý, kdo už něco připálil. Oškrábat to nejde, musí se to nechat od močit. A to je dost velká  otrava, protože tím to hned končí. Moliere si dělal legraci ze simulantů a jak ta jeho poslední hra potom skončila ? Naproti tomu o kolika přiškrcených nevěrných manželkách nikdo nic  neví,  že ? S tím přiškrcením si dnes umíme poradit, člověk je potom jen trochu ,,přichcípnutý“. Indiánsky by se potom mohl jmenovat zlomené křídlo. Ale i indián zvaný zlomené křídlo umí bojovat. Takže já teď budu dál bojovat, ale rekonvalescentem už být nechci.

Jsou dvě nemoci, které nám brání žít tak, jak nám bylo určeno, tedy do 120 let. Ta jedna má ve znaku raka a jdeme-li pozpátku, jak raci chodí,  tak ji najdeme i v daleké minulosti také. Naproti tomu ta druhá nemoc, která má ve znaku růžolícího pana Nováčka, jak mu chutná nadměrná porce všeho dobrého, tak tu v minulosti nenajdeme s výjimkou u anglického krále Jindřicha VIII, který své manželky neškrtil, ale nechal  u krku hned setnout.   Kdyby té nemoci nebylo, nebo bylo mnohem méně, tak by jsme se mohli ze života mnohem více těšit, když už nám bylo dopřáno tady na zemi žít.

Když to vezmeme po dekádách, tak bychom jich měli mít k disposici 12. Každá je svým způsobem hezká. Ta první je větším dílem bezstarostná a plná zvědavé naivity. Bohužel  kvalita ochránců a rádců je často velmi nevyvážená a tak se to hned z kraje může kazit a způsobit první připáleniny, které se jak již řečeno špatně odstraňují. Nejhezčí na této dekádě je , že člověk se na něco pořád těší.

Ve druhé dekádě jsou první samostatné akce, také první zrady, ale mohou vznikat i nehynoucí přátelství, která někdy, i když dost výjimečně, opravdu vydrží. Na konci této dekády se člověk přestane těšit a je dost zmaten, ale to zakrátko většinou přejde.

Třetí dekáda znamená nové cíle a rady ochránců se už nezdají  tak dobré. Bohužel už v této dekádě může dojí k tzv. osudovým rozhodnutím, která, jsou-li špatná, způsobují ztrátu času a tím narušují dekády další.

Čtvrtá dekáda je dekádou závazků, které mají být neměnné, radostně a šťastně vždy začínají, protože ženám poskytují dar největšího uspokojení a mužům radost časté koupele v této jejich radosti.

V páté dekádě se objevuje první šeď života a začne se vkrádat nebezpečí zvyku, způsobujícího zbytečné úrazy. Metla života číslo jedna, arterioskleróza si začíná kolíkovat pole působnosti.

Šestou dekádou je dekáda kočáru, umění kočího a střídání opratí na kozlíku se spolujezdkyní kočírkou. Tuto dekádu můžeme dobře sledovat v amerických filmech o cestě dál na západ. Je to cesta pro všechny za sluncem na druhé půlce oblohy.

Sedmá dekáda, ve které jsem teď já, je dekádou poslední příležitosti  posbírat zbytek síly a optimismu. Ztracené je ztracené. Slz je třeba šetřit více pro ostatní než pro sebe, zato  úsměvem se může a musí začít hýřit. Rekapitulací se otvírá zakrytá studna moudrosti a my začneme točit klikou a plnit  sklenice dobrou studniční vodou.

V osmé dekádě začíná fikce budoucnosti. Někteří ji už nemají, proto ta slova fikce budoucnosti, ale my budeme pokračovat.  Budeme mít teď celníky pro arteriosklerózu  na každém kroku. Doufám, že si čtenářky a čtenáři se mnou rozumí. Větší šanci mají teď ale ty čtenářky, protože podle statisticky je jich v té osmé dekádě více.

Devátá dekáda by mohla být dekádou udělování audiencí.  Nějakých front a tlačenic není třeba se obávat i když audience jsou zdarma. Všichni novináři a fotografové mají doktorské diplomy. Jen sestřičky jsou placené auditorem. Cenzura je jen na sociálních sítích a  na sepisování životopisných knih musí být licence s poznámkou notáře.

Desátá dekáda je plná Mozarta, Dvořáka, Smetany, Jaroslava Ježka, Šlitra,Suchého a velkoplošných obrazovek mit André Riem. Kapesníky rozdávají placené sestřičky a dobrovolnice. Za povedený tanec  některé dobrovolnice s jubilantem desáté dekády se očekává bouřlivý potlesk. Za tanec deseti- dekádového páru se očekává potlesk strhující.

Jedenáctá dekáda může být pokračováním dekády desáté s tím rozdílem, že tanečníky a tanečnice jsou už jen profesionální  páry s typickými kostýmy profesionálních tanečnic.

Dvanáctá dekáda je čtením životopisných knih za doprovodu pečlivě vybraných krásných harfenistek  a střídavých cirkusových vystoupení  ,,hadích“ žen a mužů artistů, kteří si vystačí na ploše kulatého stolu.

Po průvodu nikoliv smutečním, dětí rodičů dvanácté dekády a rozloučení s nimi může následovat z předpokládaného nedostatku místa na zemi dobrovolný  kvantový transfer s omlazením těchto rodičů spojený, na některou z nově objevených planet obíhajících v přiměřené vzdálenosti slunce jiné sluneční soustavy s digitalizovanou historickou příručkou za nehtem ukazováčku s názvem ,,Konec arteriosklerózy.“ 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jan Hulik | neděle 22.9.2019 10:00 | karma článku: 6,43 | přečteno: 348x
  • Další články autora

Jan Hulik

,,děti neberem"

,,Pane doktore moc Vás prosím, jestli by jste se mohl podívat mým dětem na zoubky,, řekla mi paní z Kaplice do telefonu. Šel jsem kolem sestřičky Elišky, když řešila problém maminky dvou a tříletého dítěte,

4.12.2023 v 9:00 | Karma: 20,81 | Přečteno: 894x | Diskuse| Ona

Jan Hulik

ČT-24 pátek, 06.10. Devadesátka ve 20:07 ,,O zubech a Červené Karkulce.“

Všichni známe tu pohádku. Nejsou zubaři. Nejsou už dlouho a nikdo neví proč. Je to jako s těmi černými dírami v naší galaxii nebo pánem Bohem na nebi, který je nebo není, podle toho, kdo na co věří.

9.10.2023 v 19:40 | Karma: 21,85 | Přečteno: 612x | Diskuse| Ona

Jan Hulik

Jindřišky punčochy

Punčochy nejsou výlučně ženská část odívání jako podprsenka, ale beze sporu jsou sexy, i když běžně k vidění jsou jen částečně. Zajímavé je, že punčochy přivedli do módy muži.

12.1.2023 v 12:42 | Karma: 10,83 | Přečteno: 450x | Diskuse| Ona

Jan Hulik

Potkali se u Kolína

Stalo se tak 12.12.2022 v týdeníku Respekt. Samotní tvůrci obálky jmenovaného časopisu si jistě neuvědomili, jaký se jim povedl v den vydání mnohovýznamový legrační a zároveň ironický obrázek

9.1.2023 v 14:26 | Karma: 12,11 | Přečteno: 399x | Diskuse| Ona

Jan Hulik

O Maturitě dříve a nyní

Kdy jsem si v emigraci po čtyřicítce uvědomil, že jsem vlastně studoval jen ve snaze vyrovnat se svému staršímu bratrovi, kterému jako chlapci se samými jedničkami matka nadržovala

23.9.2022 v 10:59 | Karma: 12,25 | Přečteno: 481x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2088x
Autor se narodil dva roky po válce (té druhé) v Kolíně v rodině podnikatele, který se neskrýval se svým antikomunismem a odporem k idiotskému socialismu.Na rozdíl od většiny svých vrstevníků byl přes rádio Svobodná Evropa, které jeho otec každý den poslouchal, od útlého mládí pravdivě informován o událostech ve světě.Svého mimořádně jazykově nadaného otce si moc neužil, protože ten byl od jeho 8 let 10 let komunisty žalářován. Zcela logicky po okupaci v roce 68 autor emigroval do Německa kde vystudoval obor zubního lékařství a prožil většinu života. V Mnichově se setkává na přípravě ke studiu s Karlem Krylem, kterého několikrát navštěvuje při vysílání v rádiu a vzpomíná při tom na svého otce.Autor se charakterizuje obdivem k lidem, kteří dokázali jít vizionářsky proti proudu. Například takovým, jako je dnešní německá kancléřka Angela Merkelová.

Můj email je dr.hulik@gmail.com

Seznam rubrik